نان تست از آن نانهایی است که احتمالاً کمتر کسی وجود دارد که با آن آشنا نباشد. این نان در تمام جهان طرفداران زیادی دارد. بسیاری از مردم به خوردن این نان علاقه دارند و در انواع وعدههای غذایی خود، در کنار غذاهای گوناگون از آن استفاده میکنند.
به طور کلی انواع بسیار مختلفی از نان در دنیا وجود دارد. نانها ارزش غذایی و بافت و طعم متفاوتی دارند. اما جدای از آن که نان از چه آردی تهیه میشود، تست کردن نان تأثیرات مفیدی روی آن میگذارد. نان را میتوان خیلی سریع و ساده فقط با یک تستر برشته کرد.
حدود ۱۳ هزار سال پیش، در زمان پادشاه تات، مصریان حدود ۴۰ نوع نان میپختند و میخوردند. یکی از لطفهای مصریان به ما ساخت “کوره” و انواع مزههای نان بود. نانهایی بسیار خوشمزه که باعث شد، نانپزها و کورههایشان توسط یونانیها به یونان و اروپا برده شوند و این گونه بود که نان تست غذای اصلی اروپای غربی شد.
نان تست چیست؟
نان تست را حتماً به خوبی میشناسید، این نان سالهاست که در سبد غذایی خانوادههای سراسر جهان جا خوش کرده است. توجه به ارزش غذایی این نان و زمان استفاده از آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
این نوع از نان به دلیل ارزش غذایی و کمچربتر بودن نسبت به سایر نانها، در حفظ سلامت بدن افراد سالم و هم چنین افراد با بیماریهای خاص مؤثر است؛ بنابراین از تهیه و مصرف آن در منزل غافل نشوید.
نان تُست که به انگلیسی Toast گفته میشود یا نان برشتی، نوعی نان ورقه شده انگلیسی است که با قرار دادن آن در مقابل حرارت، برشته شده است.
نان تست را میتوان با آرد گندم و آرد روگن (چاودار) تهیه کرد. اگر در تهیه آن آرد روگن یا چاودار استفاده شده باشد به دلیل اینکه این آرد تیره است، نان به دست آمده هم تیره میشود که به تست سیاه معروف است.
این نان در اکثر نقاط دنیا برای وعدهٔ صبحانه مصرف میشود. نان تست را میتوان با مربا و مارمالاد مصرف نمود که بخش اصلی یک صبحانه انگلیسی را تشکیل میدهند. از این نوع نان خوشمزه برای تهیهٔ انواع ساندویچ هم استفاده میشود.
معمولاً روی نان تست کره یا مارگارین میمالند که این کره با حرارت نان تست شده آب میشود و جذب نان میگردد. فرانسویها عقیده دارند که چون خانههای مردم انگلستان خیلی سرد بود، آنها این نوع نان را اختراع نمودند تا با استفاده از حرارت نان، بتوانند کره را در سطح نان پخش کنند.
معمولاً نان تست را با قرار دادن داخل دستگاه برقی برشتهکن برشته میکنند. همچنین میتوان این نوع نان را داخل فر و روی سینی آن برشته و تست نمود.
همچنین در رژیم غذایی افرادی که ناراحتی معده یا روده دارند این نوع نان به کار میرود. میتوان این نان را به صورت تکههای ریز کرده و به آن ادویهجات و انواع چاشنی اضافه کرد. از این تکه نانهای تست مزهدار، در انواع سالادها یا دیگر خوراکها استفاده میشود.
نان یک ماده اصلی در سبد غذایی افراد است و هرروزه مصرف میشود و چربی موجود در نان نه تنها برای افراد دیابتی، بلکه برای بقیه مردم هم یک عامل مضر برای سلامتی است.
در نتیجه با مصرف نانی که کالری و چربی کمتری دارد، میتوان اضافه وزن و چربی خون را تا حد قابل قبولی کنترل کرد. درست مانند چربی، شاخص گلیسمی موجود در نان نیز یکی دیگر از عوامل چاقی است؛ بنابراین با مصرف نان تست که شاخص گلیسمی کمتری دارد، میتوان قدم مهمی در سلامت بدن و کنترل وزن برداشت.
نشاستهای که در نان وجود دارد، یک عامل مهم در تأمین انرژی بدن است. به همین علت است که بسیاری از مردم در وعده صبحانه نان مصرف میکنند، تا انرژی آنها در طول روز تأمین شود.
نان تست اما نوعی نشاسته با شاخص گلیسمی پایین دارد. از این رو با مصرف این نان انرژی بدن برای مدت طولانی تأمین میشود، ولی در عوض کمتر از بقیه نانها باعث اضافه وزن میشود.
مواد تشکیل دهنده نانهای تست
معمولاً از آرد گندم در تهیه نان تست استفاده میکنند، چون میزان گلوتن آن بسیار زیاد است (که سبب حالت اسفنجی و تردی نان میشود). اما گاهی آرد گندم سیاه، جو، ذرت و جو دوسر هم یا به تنهایی یا مخلوط با آرد گندم در تهیه نان به کار میروند.
این نان از ترکیب دانههای نشاسته مختلف مثل جو و زیره تشکیل شده است. این ترکیب را با آرد در دستگاهی انباشته و مخلوط میکنند. در پخت این مدل نان تست از ۶۰۰ کیلو آرد استفاده شده است.
ترکیبهای آسیاب شده و مخلوط شده در این محفظههای غول پیکر انباشته میشوند. هر یک برش نان تست با ضخامت حدود ۱ سانتیمتر، معادل یک واحد نان و برابر با ۳۰ کیلوکالری انرژی است.
به طور کلی میتوان گفت، مواد لازم اصلی در تولید نان صنعتی عبارتاند از: نمک، آرد، خمیرمایه و آب.
اما با توجه به فرمولاسیون تولید خمیر، میتوان علاوه بر مواد اصلی از ترکیبات دیگری نیز استفاده کرد:
- آرد سایر غلات
- شیر
- روغن
- گلوتن
- شکر
مواد لازم برای نان تست خانگی شامل موارد زیر است:
- آرد نان فانتزی
- نمک
- شکر
- کره
- آب ولرم
- شیر ولرم
- شیرخشک قنادی (اختیاری)
- خمیرمایه فوری