نان چاباتا یک نان حجیم ایتالیایی است که مدتی جایگزین نان باگت فرانسوی شده بود. این نان در سراسر دنیا طرفداران خودش را دارد و در ایتالیا نیز یکی از نانهای پر طرفدار است.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با نان چاباتا یا نان سیباتا و اینکه ببینیم نان چاباتا چیست؟ و این که چه خواصی دارد با “نان بامبو” همراه باشید.
نان چاباتا چیست؟
در نواحی مختلف ایتالیا نانهای متنوعی پخته میشود. مثلاً نانهای لولهای مخصوص شهرهای شمالی و نانهای گرد بزرگ مخصوص جنوب ایتالیاست.
در این نانها مقداری روغن استفاده میشود تا طعم آنها لذیذتر شود. نان چاباتا یکی از معروفترین نانهای ایتالیاست که به خاطر روغن کمتر، سفتتر است و به درد ساندویچ میخورند.
نان چاباتا یا نان سیباتا (Ciabatta Bread) یکی از نانهای خوشمزه و حجیم ایتالیایی بوده و در بین انواع نانهای ایتالیایی این نان از نانهای پرطرفدار کشور ایتالیا است. نان چاباتا در کنار انواع سالاد، سوپ و غذا سرو میشود.
این نانِ سفید ایتالیایی در دهه ۱۹۸۰ معرفی شد. در سال ۱۹۸۲، یک نانوای ایتالیایی به نام آرنالدو کاوالاری در شهر کوچکی نزدیک ونیز، این نانِ بسیار جویدنی را در دفاع از نانهایی که به سبک باگت تولید میشدند، تولید کرد.
در تهیه نان چاباتا از خمیر ترش استفاده میشود و میتواند جایگزین مناسبی برای نان باگت و نان فرانسوی برای تهیه انواع ساندویچها باشد. در ترکیب این نان علاوه بر آرد و آب از شیر و روغن زیتون و خمیر ترش استفاده میشود.
سطح این نان چاباتا ترد است و درونش بافت نرم و ارتجاعی دارد و به همین دلیل میتوانید از آن به عنوان پایه انواع ساندویچ به جای نان باگت استفاده کنید. نان چاباتا به خاطر بافت حفرهدارش منحصر به فرد بوده و شکل کشیده، پهن و صافی دارد.
در نان چاباتا بافت نان حفرههای بزرگی وجود دارد که این بافت به واسطه ترکیبات چاباتا و پروسه تهیه آن حاصل میشود. پروسه تهیه نان چاباتا با سایر نانها متفاوت است و مدت زمان زیادی برای تهیه بخش اسپونج لازم است. با کمک ایزی چاباتا مدت زمان تهیه نان با حفظ عطر و طعم آن کاهش مییابد.
خواص نان چاباتا با خمیر ترش
همانطور که گفتیم، در تهیه نان چاباتا از خمیر ترش استفاده میشود. نان خمیر ترش، نانی است که از طریق تخمیر خمیر تهیه میشود. تخمیر به عنوان “تجزیه شیمیایی یک ماده توسط باکتریها، مخمرها یا سایر میکروارگانیسمها” تعریف میشود.
در نان خمیر ترش واقعی، به جای مخمر از استارتر خمیر تخمیر شده استفاده میشود و همچنین نسبت به نان معمولی دارای گلوتن کمتر، مقدار آنتی نوترینت کمتر و pH پایینتری است.
نان خمیر ترش اغلب نسبت به نانهای دیگر نانی با عطر و طعم قویتر و بافت بهتر است. نان چاباتا به خاطر داشتن خمیر ترش مواد مغذی قابل جذب بیشتری مانند سلنیوم، ویتامینهای گروه B، فولات و … را برای شما فراهم میکند.
هضم نان چاباتا به خاطر داشتن خمیر ترش، گلوتن و آنتی نوترینت کمتر آسانتر است. نان خمیر ترش شاخص گلیسمی پایینی دارد و خوردن این نان میتواند، شما را به مدت طولانیتری سیر نگه دارد و از این لحاظ به کاهش وزن شما کمک میکند.
نان خمیر ترش میتواند منبع خوبی از فیبر، مواد مغذی و پروتئین باشد. به عنوان مثال، نان چند غله خمیر ترش یک ماده غذایی پر فیبر محسوب شده و همچنین منبع خوبی از مواد مغذی ضروری مانند سلنیوم، فولات، تیامین، منگنز، نیاسین و آهن است.
به طور کلی میتوان گفت، محتوای مغذی دقیق موجود در نان خمیر ترش به مواد اولیه مورد استفاده و نحوه تهیه آن بستگی دارد. با این حال به طور کلی، حاوی مقدار مناسبی از موارد زیر است:
- کالری
- کربوهیدرات
- پروتئین
- چربی
- فیبر
- سلنیوم
- فولات
- تیامین
- منگنز
- نیاسین
- آهن