هر چند که خیلیها فکر میکنند درست کردن نان تست سخت است و ترجیح میدهند آن را از فروشگاه تهیه کنند. ولی اگر خودتان دست به کار شوید و روش پخت نان تست را یاد بگیرید، میتوانید به راحتی آن را در خانه درست کنید.
نان تست یکی از خوشمزهترین نانهای فانتزی و از انواع نانهای بسیار پر مصرف در سراسر جهان است که طرفداران زیادی هم دارد. این نان برای وعده یک صبحانه خوشمزه یا صبحانه یا استفاده برای تهیه ساندویچهای فوری و یا حتی تهیه برخی فینگرفودها، بهترین نان است.
بسیاری از مردم به خوردن نان تست علاقه زیادی دارند و در انواع وعدههای غذایی خود در کنار غذاهای گوناگون از آن استفاده میکنند. نان تست در میان ایرانیان هم از محبوبیت خاصی برخوردار است. در ادامه این مطلب با روش پخت نان تست خانگی با خمیر مایه فوری را به شما آموزش خواهیم داد، پس با “نان بامبو” همراه باشید.
روش پخت نان تست
نان تست نوعی نان ورقه شده انگلیسی است که آن را برای وعده صبحانه یا عصرانه برشته میکنند و به همراه کره و مربا و یا انواع غذاها مصرف میکنند.
شما برای تهیه یک نان تست خوشمزه در خانه نیاز به یک قالب لوف یا قالب نان تست دارید. اگر دوست دارید نان شما برآمدگی داشته باشد، از قالب لوف معمولی استفاده کنید. اما اگر دوست دارید مانند مدلهای حاضری مکعب مستطیل باشد از قالب مخصوص نان تست که در لوازم قنادی موجود است استفاده کنید.
معمولاً از آرد گندم در تهیه نان تست استفاده میکنند، چون میزان گلوتن آن بسیار زیاد است و باعث ایجاد حالت اسفنجی و ترد در نان میشود. اما گاهی آرد گندم سیاه، جو، ذرت و جو دوسر هم یا به تنهایی یا مخلوط با آرد گندم در تهیه نان به کار میروند.
اما شما برای درست کردن نان تست خانگی میتوانید از آرد سفید یا آرد نانوایی استفاده کنید. فقط این نکته را در نظر بگیرید که اگر از آرد نانوایی استفاده میکنید، خمیر آن آب بیشتری میخواهد. هرچه پروتئین بیشتری در آرد باشد، نیاز به جذب رطوبت بیشتری برای ایجاد بافت نرم دارد.
برای به دست آوردن یک خمیر نرم و لطیف باید آن را خوب ورز دهید. وقتی خمیر نان را درست کردید، باید زمان بدهید تا خمیر ورز بیاید. زمان ور آمدن خمیر به دمای محیط بستگی دارد و یادتان باشد در تابستان نسبت به زمستان زمان کمتری برای ورز آمدن خمیر لازم است؛ در ادامه با روش پخت نان تست خانگی میپردازیم:
مواد لازم برای تهیه نان تست خانگی
مواد لازم استارتر:
- آرد فانتزی ۱۵۰ گرم
- خمیر مایه ۵ گرم
- آب ولرم ۱۵۰ گرم
مواد لازم نان تست
- آرد نان فانتزی ۳۵۰ گرم
- شکر ۴۰ گرم
- نمک ۵ گرم
- خمیر مایه فوری ۵ گرم
- تخم مرغ ۱ عدد
- شیر ولرم ۷۵ میلیلیتر
- روغن مایع ۵۰ گرم
مرحله اول روش پخت نان تست: آماده کردن استارتر
در اولین قدم از آموزش روش پخت نان تست خانگی، به آماده کردن استارتر میپردازیم. در یک کاسه ۱۵۰ گرم آرد فانتزی را با آب ولرم و ۵ گرم پودر خمیر مایه با هم مخلوط میکنیم، تا کاملاً یکدست و منسجم شود.
بعد روی ظرف را یک سلفون یا نایلون میکشیم تا خمیر ورز بیاید و حجم آن دو برابر شود. از ظرفی استفاده کنید که برای دو برابر شدن خمیر جا داشته باشد و البته رنگ آن هم شفاف باشد، تا بتوانید حجیم شدن خمیر را ببینید.
برای این کار میتوانید با ماژیک روی ظرف را علامت بزنید. بعد برای ۲۵ دقیقه داخل دمای محیط قرار میدهیم، تا حجمش دو برابر شود. یعنی از خطی که با ماژیک کشیدهایم بیشتر شود.
مرحله دوم روش پخت نان تست: گذاشتن خمیر در یخچال
ظرفی که خمیر استارتر را در آن گذاشتهایم، به مدت ۱۲ ساعت در یخچال قرار داده تا خمیر خودش را بگیرد.
مرحله سوم روش پخت نان تست: اضافه کردن مواد
بعد از این که خمیر در یخچال استراحت کرد، آن را از یخچال بیرون آورده و در یک کاسه یا ظرف بزرگتر میریزیم. بعد آرد را الک کرده و به کاسه اضافه میکنیم.
سپس یک تخم مرغ را در آن شکسته و ۵ گرم خمیر مایه را به همراه شیر، شکر، روغن مایع یا کره و نمک به آن اضافه کرده و با قاشق خوب مخلوط میکنیم.
آنگاه با دست شروع به ورز دادن خمیر میکنیم. اگر خمیر خیلی چسبنده بود مقداری آرد روی سطح کار بپاشید، ولی مواظب باشید زیاد از حد آرد به خورد خمیر ندهید. چرا که باعث افت کیفیت نان و در نهایت خشک شدن آن میشود.
مرحله چهارم روش پخت نان تست: ورز دادن خمیر
وقتی خمیر خودش را گرفت و جمع شد، به مدت ۱۰ دقیقه آن را روی یک سطح ورز میدهیم. حدود ۵۰ تا ۶۰ بار، کل خمیر را بلند کرده و روی سطح میکوبیم.
این کار باعث انسجام بیشتر خمیر نان تست خواهد شد و بافت آن هم در پایان نرمتر میشود. خمیر در پایان باید حالت کشدار پیدا کند و وقتی یک تکه از خمیر را بر میدارید، کنده نشود و حالت کششی خود را داشته باشد.
مرحله پنجم روش پخت نان تست: چانه کردن خمیر
خمیر که آماده شد، یک کاسه را با کمی روغن یا کره چرب میکنیم و در ادامه خمیر را به شکل یک چانه کامل یا همان به شکل توپ در میآوریم. خمیر را در کاسه قرار میدهیم و روی آن را با یک دستمال تمیز میپوشانیم.
به مدت ۱۵ دقیقه ظرف را در دمای محیط قرار میدهیم تا استراحت کند و کمی حجم بگیرد. خمیر را به ۳ چانه مساوی تقسیم میکنیم. سپس کف و دیواره قالبها را چرب و کمی آرد پاشی میکنیم.
مرحله ششم روش پخت نان تست: گذاشتن خمیرها در قالب
سه چانه نان را در قالبهای لوف یا قالب نان تست که از قبل چرب کردیم قرار میدهیم. به این موضوع توجه کنید که قالبها نباید در همان ابتدا با خمیر پر شوند. چون در این مرحله خمیرها دوباره حجیم شده و نباید از قالب بیرون بزنند.
بنابراین به اندازه نصف حجم قالب را خمیر چانه شده میریزیم. بعد از این که خمیر را در قالبها ریختیم، روی آنها را با یک پارچه تمیز میپوشانیم و به مدت ۱ ساعت دیگر صبر میکنیم تا خمیرها حجمشان به دو برابر برسد.
مرحله هفتم روش پخت نان تست: گذاشتن قالبها در فر
۳۰ دقیقه بعد فر را روشن و روی دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد تنظیم میکنیم تا گرم شود. بعد از این که خمیرهای داخل قالب، ۱ ساعت استراحت کردند، پارچهها را بر میداریم. قبل از قرار دادن قالب در فر میتوانید روی خمیرها را کمی کنجد یا سیاه دانه بریزید. قالبها را در فر قرار داده و دمای فر را روی ۲۱۰ درجه سانتی گراد تنظیم میکنیم. در فر را ببندید و ۴۵ دقیقه صبر میکنیم تا نانهای تست بپزند.
مرحله هشتم روش پخت نان تست: برش زد نان
بعد از پختن نانها، آنها را از فر خارج میکنیم و اجازه میدهیم کمی سرد شوند. سپس نانها را از قالب خارج میکنیم. آنها را روی توری بگذارید و بعد از این که دمای خود را از دست دادند، با چاقوی دندهدار برش بزنید. نانها را در پاکتهای فریزری قرار دهید و در یخچال یا فریزر قرار دهید.
نکات مهم روش پخت نان تست خانگی
- در طرز تهیه نان تست مهم نیست از شیر پر چرب استفاده کنید یا کم چرب.
- آردی را که در طرز تهیه نان تست خانگی به کار میبرید، حتماً ۲ تا ۳ بار الک کنید تا بافت نان لطیفتر و ناخالصیهای آرد گرفته شود.
- میتوانید به جای خمیر نان فانتزی از آرد معمولی هم استفاده کنید. اما آرد را به آرامی اضافه کنید، چون ممکن است به خاطر بافت انواع آردها، کمی بیشتر یا کمتر به مواد اضافه کنید.
- بعد از قالب زدن خمیرها و قبل از پخت آن، میتوانید روی سطح خمیر را کمی کنجد، سبزی خشک معطر یا سیاه دانه بپاشید. همچنین میتوانید با برس، کمی زعفران دم کرده روی نان بمالید تا عطر و رنگ بهتری بگیرد.
- برای برش دادن نان تست بعد از آماده شدن، از چاقوی صاف استفاده نکنید. این کار باعث خرد و له شدن نان میشود. از چاقوی دندانه دار استفاده کنید. از طرف دیگر، بهتر است قبل از برش زدن نان، تیغه چاقو را با کمی روغن یا کره چرب کنید.
- نانهای تست خانگی را میتوان به مدت ۳ ماه در فریزر نگه داشت و مصرف کرد. برای نگهداری در یخچال، نان تست را در پاکت نایلونی یا سلفون قرار دهید و دو تا سه روز کاملاً تازه خواهد بود.
- نانهای تست را قبل از قرار دادن در یخچال یا فریزر و بعد از پخت، برش بزنید. برش زدن نانها بعد از نگهداری در یخچال، احتمال له شدن آنها را بالا میبرد.