نان تافتون یکی از نانهای سنتی، گرد و کمی ترد است و از خمیر فطیر یا خمیر «کم ورآمده» تهیه میشود. هر چند که خواص نان تافتون زیاد است، اما این نان اگر سبوسدار باشد ارزش غذایی آن بیشتر است.
در بعضی نانواییها، نان تافتون را با آرد سبوسدار تهیه میکنند که بهتر است از نانهای تافتون سبوسدار استفاده کنید تا نان تافتونهای سفید.
برخی معتقدند نان تافتون به دلیل این که زمان پخت بیشتری نسبت به نان لواش دارد از آن کمی بهتر است. جالب است بدانید، در گذشته نان تافتان بی نمک پخت میشد و به عنوان یک نان رژیمی برای بیماران دارای فشار خون مورد استفاده قرار میگرفت.
در مطالب قبلی درباره این که نان تافتون چیست؟ تاریخچه و انواع نان آن صحبت کردیم. در ادامه برای آشنایی بیشتر با این نان خواص نان تافتون با “نان بامبو” همراه باشید.
خواص نان تافتون
نان تافتون جزو قدیمیترین نانهای ایران و جزء نانهای سنتی به شمار میرود. این نان ضخامتی متوسط دارد و طرفداران مخصوص خودش را دارد. خواص نان تافتون فراوان بوده و این نان بخصوص اگر با آرد سبوس تهیه شود، خواص ارزشمندی دارد.
نان تافتون از نگاه ظاهری، به صورت گرد و دایره شکل میباشد و نسبتاً نازک است. به نحوی که بافت داخلی و قالب آن تا حدودی به هم چسبیده و قابل تفکیک نیستند.
در آرد نان تافتون انجام فعالیت تخمیر با خمیر ترش و یا مایه خمیر باعث ایجاد مواد آروماتیک و همین طور ساخت آنزیم فیتاز نان حاصله را معطر و املاح موجود در آن را قابل جذب میکند.
همچنین نان تافتون به دلیل این که در مدت زمان کوتاهی تخمیر و پخته شده، مصرف آن باعث ایجاد اختلال در جذب املاح و مسمومیت با فلزات سنگین میشود.
به طور کلی میتوان گفت، نانهایی که از آرد سبوسدار تهیه میشوند و با خمیر مایه و بدون استفاده از جوششیرین به عمل میآید و با حرارتی ملایم، یکنواخت و شعله غیرمستقیم پخته میشود، سالمترین نانها هستند. در ادامه با خواص کلی نان تافتون بیشتر آشنا شویم:
بهبود عملکرد مغز
از مهمترین خواص نان تافتون، بهبود عملکرد مغز است. نان تافتون یکی از بهترین گزینهها برای مصرف در وعده صبحانه است. چرا که عملکرد مغز را بهبود بخشیده و باعث تأمین انرژی مورد نیاز بدن در طول روز میشود. پس سعی کنید به جای خوردن کیک، بیسکویت و… در وعده صبحانه، از نان تافتون استفاده کنید.
تأمین انرژی بدن
افرادی که روزانه ورزشهای سنگین انجام میدهند، باید از نان استفاده نمایند. زیرا نان پنجاه درصد نشاسته در خود دارد و به همین دلیل دارای گلو سیدهایی است که انرژی فرد را تأمین میکند.
خواص نان تافتون و دفع بهتر
مصرف فیبر باعث بر طرف شدن یبوست میشود. نان جزو غنیترین منابع فیبر است که استفاده از آن برای بهبود عملکرد رودهها و تنظیم سطح قند خون پیشنهاد میشود. این نکته هم قابل ذکر است که نان سبوسدار در مقایسه با نان سفید از فیبر بیشتری برخوردار است.
خواص نان تافتون و کنترل وزن
نانهای سبوسدار حاوی فیبر و گلوسیدهای پیچیده هستند و به همین دلیل مصرف آنها باعث سیری طولانی مدت میشود، پس اگر به فکر کاهش وزن خود و یک برنامه غذایی مناسب هستید از مصرف نان غافل نشوید.
یک نان تافتون خوب باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
بعد از آشنا شدن با خواص نان تافتون، کمی هم به ویژگیهای یک نان خوب بپردازیم. یک نان خوب دارای یک ظاهر خوب باشد که یعنی کاملاً برشته، پخته شده و در سطح آن سوختگی مشاهده نشود.
باید دارای طعم مناسب باشد، یعنی طعم، مزه و بوی خوشایند و عاری از جوششیرین داشته باشد. همچنین بافت مناسب نیز داشته باشد که یعنی بافت نرم و یکنواخت ناشی از تخمیر با خمیر مایه داشته و قابلیت برشپذیری مطلوب داشته باشد.
علاوه بر این نان تافتون باید دارای یک سطح صاف و بدون فرو رفتگی زیاد باشد. همچنین نیابد چسبندگی و حالت خمیری داشته باشد.