شاید شما هم مثل بسیاری دیگر فکر میکنید، نان لواش هیچ ارزش غذایی ندارد و از فواید نان لواش بیخبر هستید. ما در این مطلب به این موضوع مهم میپردازیم تا شما با این نان محبوب و پرطرفدار بیشتر آشنا شوید.
در مطالب قبلی با نان لواش و تاریخچه عجیب و مبهم آن آشنا شدید. در این مطلب نیز جهت آشنایی بیشتر شما با این نان خوشمزه با فواید نان لواش با سایت “نان بامبو” همراه باشید.
نان لواش چیست؟
نان لواش یک نان نرم، مسطح و نازک که اصالتاً از کشور ایران یا ارمنستان است، است. این نان به سادگی با آرد، آب و نمک تهیه میشود. نان لواش بسیار پر کاربرد است، چرا که میتوان هم آن را به صورت نرم و هم به صورت خشک مصرف کرد.
این نان زمانی که تازه پخته شده و گرم است نرم بوده، اما به سرعت مانند چیپس کراکر خشک میشود که برای رفع گرسنگی بسیار مناسب و دلچسب است.
نان لواش یک نان سالم، با کربوهیدرات پایین و پروتئین بالا است. این نان کلسترول ندارد و حاوی سه ماده سالم یعنی تخم کتان، سبوس و گندم است که میتواند به سلامتی قلب شما کمک کند و باعث کاهش وزن شود. هر وعده از این نان (نیمی از هر نان بزرگ)، حاوی ۴ گرم فیبر و کربن بسیار پایینی است.
این نان را میتوان به صورت ساندویچ رول شده یا به عنوان یک میان وعده مختصر مورد استفاده قرار داد. به راحتی یک لایه از غذای مورد علاقه خود به همراه کاهو روی آن قرار دهید و آن را رول کنید.
فواید نان لواش
مواد اولیه بکار رفته در نان لواش آرد، آب و نمک میباشد. نان لواش یک نان نازک بوده و کاربرد گستردهای به خصوص در بین مردم ایران دارد. برخی افراد نان لواش را به صورت تازه مصرف میکنند.
همچنین طبع نان لواش در طب سنتی معتدل و کمی خشک است؛ نان لواش دارای خاصیتهایی است که احتمالاً از آنها بیخبر هستید. در ادامه این مطلب به معرفی این خواص و فواید نان لواش خواهیم پرداخت:
- کالری نان لواش ۲۸۸ کیلوکالری است.
- نان لواش حاوی کربوهیدرات پایین و پروتئین بالایی است.
- مصرف نصف یک نان لواش، به شما ۴ گرم فیبر و مقدار کمی کربن میدهد.
- سبوس این نان از تافتون بیشتر است، ولی از نانهای سنگک و بربری کمتر است.
- نان لواش بهترین گزینه برای استفاده در رژیم غذایی شما با هدف کاهش وزن میباشد.
- ماندگاری بالاتر نان لواش نسبت به بقیه نانها، انتخاب آن را در بین مردم افزایش میدهد.
- نان لواش میتواند گرسنگی را برطرف کرده و احساس سیری نسبتاً طولانی مدت را در شما ایجاد کند.
- نان لواش دارای کلسترول نبوده و حاوی سه ماده مفید تخم کتان، سبوس و گندم است. این سه ماده میتوانند به سلامت قلب کمک کنند.
علاوه بر این مزایا و فواید نان لواش، همه نانها چه نان قهوهای و چه نان سفید دارای خاصیتهای کلی برای بدن هستند. در واقع ویژگی و خواصی وجود دارد که جزو ویژگیهای عمومی نانها است؛ در ادامه به بررسی و معرفی این خواص عمومی خواهیم پرداخت:
۱- تأمین انرژی بدن
از آنجایی که نان به طور متوسط ۵۰ درصد نشاسته را در خود جای داده و حاوی گلو سیدهایی است که انرژی بدن را تأمین میکنند. کسانی که اهل ورزش حرفهای هستند، باید قبل از ورزشهای سنگین نان مصرف کنند.
در نتیجه از آنجایی که گلو سیدها در کبد و عضلات دیگر به صورت گلیکوژن ذخیره میشوند، بنابراین مصرف آن برای تأمین انرژی بدن ضروری است.
۲- کنترل وزن
همانطور که میدانید، نانهای سبوسدار یا نان قهوهای دارای فیبر و گلو سیدهای پیچیده هستند. به خاطر همین هم برای مدتی طولانی معده را پر نگه میدارند.
این امر سبب میشود که در طول روز از خوردن خوراکیهای بیمورد و تنقلات و در حقیقت از ریزهخواری در بین وعدههای غذایی خودداری کنید.
پس اگر رژیم لاغری گرفتهاید، از فواید نان لواش سبوسدار نیز غافل نشده و مصرف نان را فراموش نکنید. همچنین نگران تأثیر عکس آن نباشید؛ چون نان قند کمی داشته و مناسب جهت مصرف در وعدههای غذایی، به خصوص شام است.
۳- دفع بهتر با مصرف نان
اگر دچار یبوست شدهاید و دفع سختی را تجربه میکنید، یکی از راههایی که میتوانید با یبوست مقابله کنید، مصرف فیبر است.
نان هم یکی از مواد غذایی است که منبع غنی فیبر محسوب میشود و میتواند برای بهبود عملکرد رودهها و تنظیم قند خون مفید واقع شود. البته توجه داشته باشید که نان قهوهای حاوی فیبر بیشتری نسبت به نان سفید است.
۴- بهبود عملکرد مغز
مغز ما ذخیره انرژی محدودی دارد و وقتی روزه هستیم یا بعد از خواب شب، صبح احساس گرسنگی به ما دست میدهد.
نان برای اکثر مردم بهترین گزینه برای مصرف در صبحانه است، چرا که باعث بهبود عملکرد مغز و تأمین انرژی مورد نیاز برای ادامه روز میشود.
بنابراین، توصیه میشود که سعی کنید، تا حد امکان به جای مصرف کیک، بیسکویت و کلوچه، برای وعده صبحانه نان مصرف کنید.
آیا در نان لواش از مخمر استفاده میشود؟
بله در مراحل پخت نان لواش از مخمر استفاده میشود. در واقع، مخمر باعث تخمیر خمیر میشود. بر اثر تخمیر خمیر نیز نان ترد، معطر و خوش طعم میشود. همچنین مخمر باعث هضم بهتر و دوام بیشتر نان میشود.
در برخی مناطق، نانوایان لواش را درست بعد از بیرون آوردن از فر یا کوره نانپزی در معرض هوا قرار میدهند. این کار به منظور خشک کردن نان انجام میشود، تا بتوانند آنها را برای مدت طولانی در همان شرایط نگه دارند و با غذاهای محلی و سنتی مختلف میل کنند.
ویژگیهای نان لواش
ویژگیهای خاصی وجود دارد که لواش را از انواع دیگر نانها در ایران متمایز کرده است:
- معمولاً در تهیه لواش از آرد سفید حاصل از گندم (بدون سبوس) استفاده میشود.
- نان لواش نازک و ترد است، حداکثر ۳ میلیمتر ضخامت دارد و یکی از انواع سنتی نانها در ایران است.
- برای پخت آن از خمیری که کمی تخمیر شده باشد، استفاده میکنند و در اجاقهای مخصوص یا ساج پخته میشود.
- اخیراً از گندم سیاه، آرد سبوسدار، آرد جو، بلغور جو دوسر و ذرت نیز به طور جداگانه یا در ترکیب با آرد گندم برای تهیه نان لواش به منظور غنیسازی آن استفاده میشود.